Veseli un skaisti mati!


Mati ir viena no skaistākajām sievietes rotām un, protams, ka jebkura sieviete vēlas veselus, dzīvīgus un krāšņus matus, taču ne vienmēr tas ir tik vienkārši. Mati mēdz lūzt, kļūt nedzīvi, blāvi, sausi, trausli un pat pastiprināti sākt izkrist. 

Vispirms, lai labāk izprastu, kas matiem nepieciešams, jāsāk ar mata uzbūvi. Būtībā mata redzamo daļu veido nedzīvas šūnas, tādēļ jau bojātus matus atjaunot ir praktiski neiespējami. Vienīgā dzīvā daļa matā ir mata sakne, kurā notiek aktīva šūnu veidošanās, kas nodrošina matu augšanu. Vidēji mēneša laikā mati izaug vienu centimetru. Mata šķiedra ir galvenokārt veidota no ļoti izturīgas olbaltumvielas -  keratīna. Elasticitāti matiem nodrošina tajos esošās ūdeņraža saites. Katrs mats sastāv no trīs slāņiem - kutikulas, medullas un korteksa. Kutikula veido mata ārējo slāni, tā sastāv no šūnām, kas izvietojušās līdzīgi jumta dakstiņiem viena pie otras un pilda mata aizsargfunkciju, pasargājot mata iekšējos slāņus no bojājumiem un nodrošina mitruma līmeņa saglabāšanos matā. Korteksa šūnas satur keratīnu, kura pavedieni ir savstarpēji saistīti ar ūdeņraža saitēm un kas ir galvenā mata struktūras daļa, un pigmentu - melanīnu, kas nosaka mata krāsu. Brīdī, kad šūnas neveido vairs melanīnu, mati aug sirmi. Korteksa veselība galvenokārt atkarīga no kutikulas spējas to aizsargāt. Medulla jeb mata šķiedras serde atrodas pašā centrā un ir veidota no šūnām bez kodola un pigmenta.

Tā kā mata pamata sastāvdaļa ir olbaltumviela, tad jāpārliecinās, vai uzturs, kas tiek ikdienā uzņemts, satur pietiekami daudz šo uzturvielu, jo to trūkums var matus padarīt trauslus, sausus un vājus. Ekstrēmi zema olbaltumvielu diēta var novest pie matu izkrišanas, tādēļ uzturam jābūt sabalansētam un vēlams tajā iekļaut tādus produktus kā dažādi rieksti, pupiņas, zivis un olas.

Dzelzs matiem ir vitāli svarīga minerālviela un pie noteikta pazemināta dzelzs līmeņa rodas anēmija, kuras apstākļos ir traucēta matu sakņu apgāde ar uzturvielām, un tas var būt par galveno cēloni pastiprinātai matu izkrišanai, kuras rezultātā mati paliek plānāki. Dzelzi satur gaļa un zivis, kā arī, spināti un citi zaļie lapu dārzeņi, piemēram, brokoļi, lapu salāti.

Omega-3 taukskābēm ir nozīmīga loma vispārējā cilvēka veselībā un tā kā  organisms nespēj tās pats sintezēt, tās ir regulāri jāuzņem ar uzturu vai uztura bagātinātājiem. Omega - 3 palīdz nodrošināt mitruma līmeņa saglabāšanu galvas ādā un matos. Produkti, kuri satur Omega-3, ir lasis, avokado, ķirbja sēklas, valrieksti.

Galvas āda satur svarīgas minerālvielas un viena no tādām ir cinks. Cinka trūkums izraisa galvas ādas sausumu, kas arī var kļūt par matu izkrišanu veicinošu faktoru. Cinka avots ir graudaugi un veseli graudi, austeres, lielopu gaļa, olas.

Biotīns ir ūdenī šķīstošs B grupas vitamīns un tā trūkums padara matus trauslus un viegli lūztošus, kā rezultātā pastiprinās matu izkrišana. Biotīnu satur tādi produkti kā veseli graudi, aknas un olas dzeltenums.

Aptiekās var iegādāties daudz dažādu uztura bagātinātāju matiem, kas mazina matu izkrišanu, veicina augšanu un uzlabo matu izskatu. Bieži vien tie ir kompleksi preparāti matiem, ādai un nagiem, tomēr, ja vairāk vēlas uzlabot matu stāvokli, tad vislabāk izvēlēties tos, kas paredzēti tieši matiem, piemēram, Hair Volume, Evonia. Pēc grūtniecības parasti sievietēm pastiprināti lūzt un izkrīt mati, tad vispiemērotākais no vitamīnu un minerālvielu kompleksiem būs Pregnacare New Mum, kas speciāli paredzēts lietošanai visā pēcdzemdību periodā jaunajām māmiņām.

Izvēloties vitamīnu kompleksu matiem, jāskatās, lai to sastāvā būtu augstāk minētie komponenti, un papildus vienmēr ieteicams lietot Omega-3 taukskābes, kas nāks par labu gan matiem, gan arī citām organisma sistēmām. Tā kā mati aug lēnām, tad jārēķinās, ka jebkuru matu vitamīnu minimālais lietošanas kurss ir seši mēneši.

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Rakstā iekļauta informācija no https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-eat-healthy-hair

Farmaceites Blogs

Farmaceites Blogs
Rekomendētie raksti × +