Kādu skolas somu izvēlēties?


Strauji tuvojas jauna mācību gada sākums un vecākiem vienmēr svarīgi šajā laikā ir pareiza skolas somas izvēle savam bērnam. Uz mūsu jautājumiem atbild VCA Poliklīnikas "Pulss 5" fizioterapeite Beāte Blūma. 

Kas jāņem vērā, izvēloties mugursomu skolniekam?

Izvēloties mugursomu skolniekam noteikti jāņem vērā skolēna augums un svars. Somai ir jābūt ērtai un jāveido kontakts ar ķermeni. Tai ir jāatbilst bērna mugurkaula garumam(jābūt piespiestai pie mugurkaula no atslēgas kaula līdz iegurņa kaulam). Pareizs somas izmērs nodrošinās to, ka bērns to nesīs ar taisnu muguru un pleciem atpakaļ. Nepareiza somas izmēra dēļ bērns jostas vietā var noliekties uz priekšu vai atgāzties atpakaļ, tādējādi negatīvi ietekmējot savu stāju. Ieteicams izvēlēties mugursomu ar platām un polsterētām siksnām, kuras aprīkotas ar krūšu un vēdera siksnu (savelkamā aukla pārnes saturu un svaru tuvāk mugurai, tādējādi samazinot slodzi uz muguru). Vēlams elpojošs muguras polsterējums un lai somā būtu vairāki nodalījumi, kas palīdz organizēt lietas un pareizi sadala svaru. Protams, nedrīkst aizmirst, ka mugursoma obligāti ir jānēsā uz abiem pleciem, nevis viena.

Kāds somas svars ir atbilstošs katram vecumam? 

Bērna mugursomas svaram nevajadzētu pārsniegt desmit līdz divpadsmit procentus no viņa kopējā ķermeņa svara. Jaunākiem  bērniem par deviņu gadu vecumu somas svaram jābūt 2,5 līdz 3,5 kilogrami, deviņu līdz vienpadsmit gadu vecumā - 3,5 līdz 4 kilogrami, divpadsmit līdz trīspadsmit gadu vecumā - 4 līdz 4,5 kilogrami, četrpadsmit līdz piecpadsmit gadu vecumā 4,5 līdz 5 kilogrami, bet bērniem vecākiem par sešpadsmit gadiem skolas somas svars var būt virs pieciem kilogramiem. 

Ko var nodarīt bērna mugurkaulam nepareiza skolas somas izvēle vai pārāk liela smaguma nešana ik dienu? 

Nēsājot pārāk smagu somu vai izvēloties neatbilstošu mugursomu, bērnam var rasties muskuļu sāpes, saspringumi, sastiepumi un galvenokārt veidojas asimetriska stāja un gaita. Bērniem jau divpadsmit līdz trīspadsmit gadu vecumā izveidojas stājas stereotips, kuru var salīdzināt ar pieauguša cilvēka normālu stāju. Pusaudžu vecumā, kad notiek strauja augšana garumā, līdz šim nelielās izmaiņas bērna stājā kļūst labāk pamanāmas un tām var būt tieksme progresēt. Tāpēc ir svarīgi jau savlaicīgi rūpēties par ergonomisku vidi gan izvēloties mugursomas, gan mācību galdus, gan krēslus, jo vēlāk var rasties neatgriezeniskas veselības problēmas, ja savlaicīgi netiek diagnosticētas un ārstētas.

Kādi vēl būtu ieteikumi pareizai bērna stājas veidošanai? 

Bērna attīstībā, tai skaitā pareizas stājas izveidē un saglabāšanā, ir nozīme regulārai fiziskai slodzei visas dienas garumā, arī sporta nodarbībās skolā. 

Bērniem (5–12 gadi) ikdienā nepieciešamas ne mazāk kā 90 minūtes vidējas intensitātes fiziskās aktivitātes, vismaz piecas dienas nedēļā. Vidēji intensīva fiziskā aktivitāte ir tāda aktivitāte, kas izraisa nelielu, bet pamanāmu elpošanas biežuma un sirdsdarbības paātrināšanos. Tās varētu būt ikdienas rotaļas un pastaigas svaigā gaisā.

Pusaudžiem (13–17 gadi) nepieciešamas 60 minūtes vidējas intensitātes fiziskās aktivitātes katru dienu. Papildu nepieciešamas 20 minūtes augstas intensitātes fiziskās aktivitātes vismaz divas reizes nedēļā. Intensīva fiziskā aktivitāte ir tāda aktivitāte, kuras laikā ievērojami paātrinās elpošana. Tās varētu būt spēles ar sacensību elementiem.

Ja tomēr bērnam jau ir radusies stājas asimetrija, tad ieteicama ārstnieciskā vingrošana. Tā ne tikai ir laba pareizas stājas profilakse, bet arī novērš funkcionālās stājas izmaiņas. Dažādi balsta kustību aparāta traucējumi pasliktina organisma funkcionālās spējas un ar laiku var veicināt veselības traucējumus. Stājas traucējumi parasti attīstās uz muskuļu disbalansa pamata, ko var veicināt arī nepareiza mugursomas izvēle. Tāpēc milzīga nozīme ir šo izmaiņu savlaicīgai diagnostikai un ārstēšanai, jo agrīnā vecumā šīs izmaiņas labāk un ātrāk padodas korekcijai.


Farmaceites Blogs

Farmaceites Blogs
Rekomendētie raksti × +