Ārstē saaukstēšanos efektīvi!

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.
Saaukstēšanās ir viena no visbiežāk sastopamajām saslimšanām, it īpaši rudens – ziemas sezonā, kad laukā kļūst drēgns, slapjšs un auksts. Raksturīgākie simptoni – iesnas, kakla sāpes, klepus un paaugstināta temperatūra. Kā ārstēties un kurā situācijā, kādus medikamentus labāk izvēlēties?

Parasti, cilvēkam saaukstējoties, pirmā roka sniedzas pēc kāda no kombinētajiem karstajiem dzērieniem aptieku plauktos, bet jāņem vērā, ka ne vienmēr to lietošana ir atbilstoša. Jāsaprot, ka medikamentu izvēle ir atkarīga no saaukstēšanās simptomu kombinācijas. Karstie dzērieni satur paracetamolu. Ja nav paaugstināta temperatūra, tad uzņemt šo zāļu vielu nav nepieciešams. Arī nedaudz paaugstinātas temperatūras gadījumā nav vērts to pazemināt ar zālēm, jo tādejādi saaukstēšanos izārstēt nevar. Paaugstināta temperatūra ir tikai simptoms un par tās pazemināšanu jādomā, kad tā sasniedz 37,8° C un vairāk. Sliktas pašsajūtas gadījumā, ko pavada galvassāpes, var izvēlēties tādu karsto dzērienu, kurš satur mazāku (ne vairāk par 500 mg) paracetamolu devu, taču vislabāk ir ārstēt atsevišķi katru no saaukstēšanās simptomiem.

Kaklsāpes ir lokāls kakla gļotādas iekaisums, kura ārstēšanā vislabāk lietot sūkājamas tabletes vai aeresolu. Stipras sāpes efektīvi noņems tādi medikamenti, kuru sastāvā ir kāda no vietējās anastēzijas aktīvajām vielām, piemēram, benzokaīns vai lidokaīns. Šie medikamenti parasti ir ar kombinētu sastāvu un tiem piemīt kā pretsāpju, tā pretiekaisuma darbība. Aerosoli, ir ar spēcīgi izteiktu pretiekaisuma darbību. Papildus medikamentozai ārstēšanai kaklu var skalot ar kumelīšu uzlējumu vai kliģņerīšu tinktūras atšķaidījumu ūdenī attiecībā 1:3 trīs līdz piecas reizes dienā. Ievērot, ka pēc jebkādu lokālu līdzekļu lietošanas vismaz 15 līdz 20 minūtes nav vēlams ne dzert, ne ēst, lai sekmētu to iedarbību.

Klepus ārstēšanā pirmais kritērijs ir saprast, vai tas ir atlecošs un atklepojas vai tieši otrādi – sauss un kairinošs. No tā arī atkarīgs, kādus medikamentus izvēlēties, jo izvēloties zāles, kas paredzētas mitra klepus ārstēšanai, tās nelīdzēs pie sausa un otrādi. Sausa, neatlecoša un kairinoša klepus gadījumā jāizvēles sīrupi, kuru sastāvā ir islandes ķērpis, alteja, mārsils, priede. Ja klepus ir lēkmjveida, tad vislabāk izvēlēties sīrupu, kura sastāvā ir kodeīns, kas iedarbojas nomācoši uz klepus centru un aptur klepus izraisītās lēkmes, bet tajā pašā laikā priede veicina atkelpošanos. Kad klepus sāk atklepoties vai tas jau sākotnēji ir mitrs, tad vispiemērotākie medikamenti ir ambroksolu, acetilcisteīnu vai gvaifenezīnu saturoši. Jebkāda veida klepus gadījumā svarīgi ir uzņemt pietiekamu šķidruma daudzumu, lai palīdzētu šķīdināt bronhos esošo sekrētu un veicinātu tā izvadīšanos. Šim nolūkam vislabāk izvēlēties tējas, tādas kā, Dr.Tereško "Bronhiem" vai Dr.Pakalns "Bronhiem", kuras satur ārstniecības augus, kas labvēlīgi ietekmē elpošanas sistēmu. 

Eļļas saturoši kakla aerosoli, piemēram, Faringo Spray, Loro Spray, labi piemēroti kā papildterapija kakla sāpju vai klepus gadījumā. Tie mitrina un mīkstina kakla gļotādu, taču tā kā to sastāvā ir tikai dabīgi komponenti, tad pretiekaisuma iedarbība nebūs tik efektīva kā zāļu vielas saturošiem medikamentiem. Kasīšanos un kņudēšanu kaklā mazinās gan eļļas aerosoli, gan pastilas, piemēram, Isla, Faringonex, Faringo Tabs.

Deguna aeresoli, kas satur aktīvās vielas ksilometazolīnu vai oksimetazolīnu, lieliski atvieglo elpošanu aizlikta deguna gadījumā, taču neviens no tiem nedarbojas ārstnieciski un tie ir paredzēti īslaicīgai lietošanai 3 līdz 4 dienas, bet ne ilgāk kā 7 dienas pēc kārtas. Akūtu un arī hronisku iesnu ārstēšana notiek tikai lietojot medikamentus iekšķīgi tablešu vai pilienu veidā. Akūtu iesnu gadījumā var izvēlēties tabletes vai sīrupu pret iesnām, kas noņem tūsku un atvieglo elpošanu, kas paredzēti īslaicīgai lietošanai. Kā akūtu, tā hronisku iesnu ārstēšanā laba izvēle būs homeopātiskās tabletes, pilieni, ārstniecības augu kapsulas vai balzams, un jāievēro ārstēšanas kurss viena nedēļa, lai terapija būtu efektīva. Deguna dobumu var skalot arī ar jūras ūdeni, piemēram, Hummer, Quixx, kā arī, veikt inhalācijas ar ēteriskajām eļļām (eikalipta, priežu), iepilinot tās karstā ūdenī. Lai atvieglotu elpošanu naktī, var uzlīmēt krūšu rajonā ēteriskās eļļas sturošu plāksteri – Silvanols “Rino Quick” plāksteri iedarbojas 8 stundu garumā.

Pret saaukstēšanās un gripas vīrusu papildus ieteicams lietot homeopātiskos preperātus. Šie arī noderēs kā līdzekļi gripas un saaukstēšanās profilaksei, ko ieteicams ievērot visu rudens - ziemas sezonu. 

Liela C vitamīna deva var palīdzēt atveseļoties ātrāk, jo strādā kā antioksidants un imunitātes spēcinošs līdzeklis. Saaukstēšanās laikā pieaugušam cilvēkam ieteicamā dienas deva ir 1000 mg jeb 1g C vitamīna. Var izvēlēties škīstošu tablešu vai kapsulu formā. Ja temperatūras nav, bet gribas kādu karstu dzērienu, ļoti labi derēs Gardimax vai kāds no Heise Zitrone karstajiem dzērieniem, kuru kombinētajā sastāvā arī ir C vitamīns un šos var lietot kā profilaktiski pret saaukstēšanos, tā arī parādoties pirmajiem simptomiem. 

Svarīgi ir dzert pietiekami daudz šķidruma (paaugstinātas ķermeņa temperatūras gadījumā 3 līdz 4 litri dienā), vislabāk karstas vai siltas tējas kopā ar ingveru, medu un citronu, zāļu tējas, piemēram, Dr.Pakalns “Imunitātei” vai “Ja esi saaukstējies”, kuras satur ehinācejas lakstus, rožu augļus, liepu un plūškoka ziedus, kas labvēlīgi ietekmē organisma aizsargspējas un veicina atveseļošanos. 

Farmaceites Blogs

Farmaceites Blogs
Rekomendētie raksti × +