Sejas ādas kopšana pavasarī


Parasti pēc ziemas cilvēki saskaras ar vitamīnu trūkumu un nogurumu, kā rezultātā arī āda zaudē savu dabīgo mirdzumu un var izskatīties bāla un neveselīga. Uz jautājumiem par ādas kopšanu pēc ziemas atbild VCA poliklīnika "Aura" dermatoloģe Ilze Jākobsone. 

Kādi ir galvenie faktori, kas ietekmē sejas ādas izskatu?
Galvenie faktori, kas ietekmē sejas ādas izskatu, ir cilvēka vispārējais veselības stāvoklis, uzturs, kāds tiek ikdienā uzņemts, šķidruma lietošana, miega un atpūtas režīms, kāds tiek ievērots, kā arī fiziskās aktivitātes un ādas kopšanas paradumi.

Kādas uzturvielas iekļaut savā ēdienkartē, lai palīdzētu ādai atgūt tās dabīgo mirdzumu?
Svarīgi ir ievērot veselīgu un sabalansētu uzturu. Galvenokārt ēdienkartē nepieciešams iekļaut pietiekami daudz dārzeņu un augļu, un izslēgt cukura lietošanu tīrā veidā. Pavasarī tasi kafijas var aizstāt ar svaigiem augļu un/vai dārzeņu kokteiļiem, kas sniegs organismam vitamīnu lādiņu. Savukārt pietiekama ūdens uzņemšana veicina ādas mitrināšanu, kā rezultātā tā arī izskatās mirdzošāka un veselīgāka. 

Kādus kosmētikas produktus labāk izvēlēties pavasara sezonā? 
Pavasara sezonā tie būs vairāk dažādi mitrinoši līdzekļi – krēmi ar vieglāku tekstūru nekā ziemā, intensīvi mitrinoši serumi un sejas maskas. Vēlams izvēlēties tādus produktus, kā sastāvā ir dziļi mitrinoši komponenti, piemēram, hialuronskābe. Var arī ar augļskābēm, kas nodrošinās vieglu eksfoliāciju un arī mitrināšanu.

Kāda veida krēmus ieteicams lietot no rīta un kādus vakaros? 
No rīta ieteicams izvēlēties mitrinošus sejas krēmus, vakarā - reģenerējošus un atjaunojošus. Jāatceras, ka pavasarī jāsāk lietot dienas krēmi ar SPF sastāvā.

Kāds ir sejas ādas kopšanas ikdienas minimums? 
Ikdienas sejas ādas kopšanas minimums ietver piecus soļus: attīrīšana, tonizēšana, mitrināšana, barošana un aizsardzība no UV starojuma. Likums, kas jāievēro, nekāda gadījumā nedrīkst aiziet gulēt ar nenotīrītu dekoratīvo kosmētiku, lai arī cik liels būtu nogurums. 

Kādas sejas ādas procedūras būtu vēlams veikt pavasarī un no kādām labāk izvairīties?
Rekomendējamas mitrinošas un tonizējošas sejas ādas procedūras. Pavasaros nevar veikt visas agresīvās procedūras pēc kurām jāizvairās no atrašanās saules gaismā (UV) – vidēji dziļi un dziļi ķīmiskie pīlingi, dermabrāzijas, atsevišķas lāzerprocedūras. 

Kā pareizi mitrināt sejas ādu atkarībā no ādas tipa? 
Jāizvēlas mitrinātājs atbilstoši ādas tipam, bet mitrināšana nepieciešama visiem ādas tipiem (dažadiem ādas tipiem būs atšķirīgas tekstūras un sastāva mitrinātāji). Viens variants ir pēc tekstūras - sausai ādai tie būs barojošāki krēmi, bet normālai ādai vieglākas tekstūras krēmi vai fluīdi. Taukainai ādai paredzētie līdzekļi varētu saturēt augļskābes, tāpat tiem būtu jābūt nekomedogēniem. Sausākai ādai - hialuronskābi, glicerīnu un citas ūdeni saistošas vielas. Ja āda ir sausa un arī jutīga, vajadzētu izvairīties no smaržvielām un krāsvielām mitrinātāju sastāvā.

Kādi ir galvenie sejas ādas novecošanās faktori? 
Pirmajā vietā ir fotonovecošanās jeb UV ietekmē radītie sejas ādas bojājumi. Tāpat sejas ādu var ietekmēt kaitīgie ieradumi -smēķēšana, alkohols, negulētas naktis, un ārējās vides faktori - gaisa piesārņojums, brīvie radikāļi.

No kāda vecuma vajadzētu sāk lietot kosmētiku pret ādas novecošanos? 
Tas ir ļoti individuāli, atkarība no cilveka dzīvesveida, ikdienas ieradumiem un ārējās vides faktoriem, kas iedarbojas uz sejas ādu, tāpēc tāda vienota vecuma nav, bet teorētiski no 25 gadiem.

Farmaceites Blogs

Farmaceites Blogs
Rekomendētie raksti × +