Viss, kas jāzina, par elektronisko recepti

Valsts kompensējamo medikamentu receptes no 2018.gada 1.janvāra tiek izrakstītas tikai elektroniski, bet pret spēkā esošām papīra formāta receptēm pacienti zāles varēs saņemt līdz receptes derīguma termiņa beigām.

Padomi pacientam, kā rīkoties, ja ir izrakstīta e-recepte:

  1. Ja jums ir izrakstīta e-recepte, tad uz aptieku jums ir jādodas, līdzi ņemot personas apliecinošu dokumentu.
  2. Uz parastās e-receptes (zilā krāsā) izrakstītas zāles pacientam tāpat kā līdz šim ir iespēja izņemt pa daļām, jo sistēma tiek atzīmēts izsniegtais daudzums un ir redzams atlikušais. 
  3. Uz kompensējamās e-receptes (rozā krāsā) izrakstītas zāles pacientam ir jāiegādājas vienā reizē, jo kompensējamos medikamentus arī turmpāk būs aizliegts izsniegt pa daļām. Ja ārsts ir nozīmējis ārstēšanas kursu trīs mēnešiem, tad palūdziet izrakstīt trīs receptes, ja nevēlaties iegādāties visus medikamenta orģinālus vienā reizē.
  4. Vēlams pacientam zināt ārsta kontakttālruni, kurš ir izrakstījis e-recepti, lai neskaidrību gadījumā aptiekā būtu iespējams precizēt receptē norādīto informāciju. 
  5. Lai iegādātos zāles ar e-recepti citai personai, jums aptiekā ir jāuzrāda savs personas apliecinošs dokuments, jānosauc e-receptes ID numurs un jānosauc pacienta vārds, uzvārds.
  6. Lai iegādātos zāles ar e-recepti nepilngadīgam bērnam, jāuzrāda savs personas apliecinošs dokuments un jānosauc bērna vārds, uzvārds.
  7. Pacients savu e-recepšu informāciju var apskatīt savā profilā E-veselība portālā profila sadaļā "Receptes". 
  8. Lūgums ņemt vērā, ka e-recepšu apkalpošana, sistēmas pārtraukumu vai informācijas nepietiekamības dēļ, atsevišķos gadījumos var aizņemt vairāk laika kā parasti. Aicinām būt saprotošiem un pacietīgiem! 

Elektroniskās receptes ieviešana turpmāk pilnībā izslēgs gadījumus, kad nav iespējams izsniegt zāles, jo farmaceits nevar salasīt ārsta rokrakstu, kā arī, pacientam nebūs iespējams recepti pazaudēt.

Informācijas avots: http://www.vmnvd.gov.lv/lv/e-veseliba/iedzivotajiem/e-recepte

  

Farmaceites Blogs

Farmaceites Blogs
Rekomendētie raksti × +