Baudiet vasaru no visas sirds!


Aptieku plauktos ir pieejams ļoti plašs dažādu uztura bagātinātāju klāsts sirds veselībai. Šoreiz apskatīsim, kādi ir galvenie komponenti, ko satur šie preparāti un kāda ir to iedarbība. 

​Bieži vien kompleksi sirdij satur daudz dažādu vitamīnu un minerālvielu, ko satur arī citi multivitamīnu kompleksi, tomēr atsevišķi komponenti tiek iekļauti tieši sirds veselībai paredzētajos uztura bagātinātājos.

Vilkābele ir viens no visplašāk lietotajiem ārstniecības augiem sirds un asinsvadu sistēmai paredzētajos līdzekļos. Šis ārstniecības augs mazina aritmijas, paplašina asinsvadus un pazemina asinsspiedienu, veicina asinsriti, kā arī uzlabo miega kvalitāti un iedarbojas vispārspēcinoši uz sirdi. 

Ne visos, bet daudzo preparātos ir ķiploks, ko ilgstoši un regulāri lietojot, tanī esošās vielas labvēlīgi ietekmē paaugstinātu asinsspiedienu, to pazeminot, un samazina zema blīvuma lipoproteīnu koncentrāciju asinīs, tādejādi palīdzot samazināt aterosklerozes un citu sirds un asinsvadu slimību attīstības risku, tai skaitā infarkta risku.

Koenzīms Q10 atvieglo veselības stāvokli sirds mazspējas slimniekiem, jo tas uztur enerģijas vielmaiņas procesus šūnās, nodrošinot papildus izturību sirds muskulim. Pētījumi ir pierādījuši, ka tiek novērota zemāka mirstība to sirds mazspējas slimnieku vidū, kuri papildus medikamentiem lieto arī koenzīmu Q10.

Magnijam piemīt kardioprotektīva darbība un tas cilvēka organismā pilda kalcija antagonista funkcijas līdzīgi medikamentiem, ko lieto hipertensijas ārstēšanai ar mērķi regulēt kalcija jonu iekļūšanu šūnā, asinsvadu gludās muskulatūras atslābināšanai un artēriju paplašināšanai. Magnija trūkums var radīt kalcija izgulsnēšanos un spazmas asinsvados. Sirdsdarbība ir atkarīga no pareizas kālija, magnija un kalcija mijiedarbības. Magnijs nodrošina kālija atgriešanos šūnās un arī kavē asins recēšanas sistēmas aktivitāti, kas ir svarīgi, lai neveidotos trombi asinsvados.

Omega 3 (zivju eļļa) regulāri un ilgstoši lietota samazina zema blīvuma lipoproteīnu koncentrāciju un tādejādi pasargā no aterosklerozes riska, mazina arī trombu veidošanās risku un palīdz uzturēt normālu aisnsspiedienu. Cilvēki, kuri regulāri lieto omega 3 taukskābes, ir mazāk pakļauti nopietnām sirds un asinsvadu sistēmas slimībām, tai skaitā arī infarkta vai insulta risks šiem cilvēkiem ir zemāks.

Vairums uztura bagātinātāju sirdij satur arī dažāda veida antioksidantus, piemēram, E vitamīnu un selēnu. Vitamīns C tiek pievienots, jo tas veicina kolagēna sintēzi, kam savukārt ir nozīme asinsvadu sieniņu elastības uzturēšanā.


Informācijas avoti: http://nra.lv/maja/130886-veseliba-jaunakas-atzinas-par-koenzimu-q10.htm, http://nra.lv/maja/veseligs-dzivesveids/76764-magnijs-sirds-un-asinsvadi.htm, http://nra.lv/maja/veseligs-dzivesveids/115290-zivju-ella-sirdij-asinsvadiem-un-visparejai-veselibai.htm

Farmaceites Blogs

Farmaceites Blogs
Rekomendētie raksti × +