Cukura diabēts - atbild endokrinoloģe Aija Bogdanova


Katru gadu 14.novembrī tiek atzīmēta Pasaules Diabēta diena, tādēļ šajā mēnesī devāmies pie VCA "Pļavnieki"
endokrinoloģes Aijas Bogdanovas, lai uzzinātu, kāpēc šī slimība rodas un kā sevi no tās pasargāt.

Cik sena ir šī slimība?

Cukura diabēts patiesībā ir jau ļoti sen zināma slimība. Pirmās ziņas par to var atrast jau ēģiptiešu papirusos aptuveni ap 1550.gadu pirms mūsu ēras. No latīņu valodas vārds “diabēts” nozīmē šķidruma disbalanss, ko raksturo palielināta šķidruma uzņemšana un pastiprināta urīna izdalīšanās. Šīs diagnozes nosaukumu deva ārsts no senās Grieķijas Demetrios 2.gs. pirms mūsu ēras. Pēc tam profesors no Oksfordas Tomas Willis pievienoja diagnozei “diabēts” klāt otru vārds “mellitus”, kas nozīmē “cukurs” un kopā tie veido līdz mūsdienām zināmo slimības diagnozes nosaukumu – cukura diabēts. Iespējas diagnosticēt cukura diabētu ne tikai pēc simptomiem, bet arī nosakot objektīvos rādītājus, radās līdz ar pirmajām teststrēmelēm 20.gs., ar ko varēja noteikt cukuru urīnā. Arī laboratorijā veica cukura mērījumus, bet pirmie individuālie glikometri radās tikai 1977.gadā.

Kā, no kurienes un kāpēc rodas cukura diabēts?

Līdz galam pilnībā nav zināmi iemesli I tipa cukura diabēta attīstībai, bet ļoti liela loma ir ģenētiskajiem faktoriem, ja cilvēkam ir jau kāda cita autoimūna slimība, pēc vīrusu izraisītas infekcijas, tad tas darbojas kā papildus riska faktors un varbūtība saslimt ar cukura diabētu ir lielāka. Kopumā lielāks risks saslimt ar cukura diabētu ir ziemeļu valstu iedzīvotājiem, kas saistīts ar to, ka šajās valstīs ģenētiskā predispozīcija ir lielāka, iespējams, auksts klimats paaugstina organisma vajadzību pēc insulīna, kas arī veicina cukura diabēta attīstības mehānismu, kā arī, ziemā ir pavisam īsas dienas un tādēļ samazinās vitamīna D produkcija. Bet šīs visas ir tikai tādas versijas par to, kādēļ ziemeļos cukura diabēts ir izplatītāks.

II tipa  cukura diabēta gadījumā pētījumos ir pierādīts, ka tā attīstība notiek gan ģenētisku, gan arī ārējās vides faktoru ietekmē. Ja tēvam vai mātei ir cukura diabēts, tad pastāv ļoti liela varbūtība, ka arī bērnam būs. Liekais svars un nepietiekama fiziskā aktivitāte sekmē II tipa cukura diabēta attīstību arī tad, ja ģimenē nav bijusi saslimšana ar šo slimību nevienam. Turklāt, ne tikai liekais svars, bet arī tauku izvietojums ķermenī ir riska factors saslimt ar cukura diabētu. Ķermeņa augšdaļas aptaukošanās (ābolveida) vairāk palielina risku, nekā ķermeņa gurnu daļas (bumbierbeida) aptaukošanās, saslimt ar II tipa cukura diabētu.

Tad, ja grūtniecības laikā ir bijis gestācijas diabēts, tas arī var sekmēt II tipa cukura diabēta attīstību gan mātei, gan arī bērnam.

Paaugstināts asinsspiediens un holesterīna līmenis ir būtiski II tipa cukura diabēta riska faktori, kā arī vecums sākot no 45 gadiem.

Kāds ir cukura diabēta slimnieku skaits Latvijā un pasaulē?

Pasaulē cukura diabēts ir plaši izplatīta saslimšana un pacientu skaits šobrīd it 370 miljoni, principā, tā ir jau kā epidēmija, bet tiek prognozēts, ka šis skaits turpinās pieaugt un 2030.gadā tie būs jau 550 miljoni. Vairāk kā 90% no šiem pacientiem slimo tieši ar II tipa cukura diabētu. Saslimstība ar cukura diabētu palielinās ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā un pēc reģistra datiem 2009.gadā Latvijā bija vairāk kā 67 tūkstoši pacientu, bet 2015.gadā jau gandrīz 87 tūkstoši, no kuriem 94,5% ir II tipa cukura diabēta pacienti.

Kādas ir mūsdienās pieejamās ārstēšanas metodes?

Galvenais medikaments I tipa cukura diabēta ārstēšanai ir insulīns. Savukārt, II tipa cukura diabēta gadījumā galvenais ir diēta, svara samazināšana un pietiekamas fiziskās aktivitātes ikdienā. Tas ir ļoti svarīgi, jo parasti II tipa cukura diabēta pacientiem ir liekais svars un ir pierādīts, ka svara samazināšana mazina tā saucamo insulīna rezistenci un līdz ar to arī uzlabojas cukura līmeņa rādītāji asinīs. Gan I, gan II tipa cukura diabēta gadījumā ārkārtīgi svarīga ir detalizēta pacienta apmācība par slimību un arī rīcību, lai uzturētu dzīves kvalitāti.

Ja II tipa cukura diabēta gadījumā svara mazināšana un fiziskās aktivitātes nelīdz, tad tiek izvēlētas zāles tablešu formā, kas šobrīd ir pieejamas ļoti plašā izvēlē, ir dažādu medikamentu grupas. Dažiem pacientiem nākas lietot gan insulīnu, gan tabletes. Kad ar cukura diabēta stāžu parādās insulīna deficīts, tad ir nepieciešams pāriet uz insulīna terapiju. Izvēloties ārstēšanu pacientiem, ārsti Latvijā vadās pēc klīniskajām rekomendācijām un ASV un Eiropas vadlīnijām.

Kā tiek izvērtēta un noteikta piemērotākā ārstēšanas metode katrā gadījumā?

Katram pacientam ir nepieciešama ļoti rūpīga apmācība gan par slimības novēršanu, gan arī par ārstēšanu. Ārstēšanu jācenšas pēc iespējas pielāgot konkrētam pacientam, ņemot vērā ne tikai cukura diabēta rādītājus, bet arī vispārējo organisma veselības stāvokli, tai skaitā sirds un asinsvadu slimību risku. Šodien ārstam ir iespēja izvēlēties medikamentus, kas būs vispiemērotākie katram pacientam, ņemot vērā konkrētos apstākļus. Lai arī Latvijā pieejamais medikamentu klāsts ir ļoti plašs, tiem tiek izvirzītas arī sava veida prasības, piemēram, lai būtu neliels hipoglikēmijas risks, lai neietekmētu ķermeņa svaru vai vislabāk to samazinātu, pozitīvi ietekmētu arteriālo asinsspiedienu un tādejādi arī samazinātu II tipa cukura diabēta slimnieku mirstību ar kardiovaskulārajām slimībām. Ārstam, izvēloties medikamentus, ir jāņem vērā ļoti daudz dažādu faktoru. Piemēram, glikēmijas mērķis nevar būt vienāds jaunam pacientam un pacientam ar vēlīnu cukura diabētu jau ar komplikācijām. Ar to es gribu teikt, ka ārstēšana ir ļoti individualizēta un katram pacientam tiek izvēlēta sava pieeja jeb personalizēta terapija.

Kādi ir iespējamie sarežģījumi, kas var rasties, ārstēšanas procesā?

Katrai medikamentu grupai ir savas priekšrocības, efektivitāte un ieguvumi, bet ir arī blaknes. Piemēram, ja cilvēks lieto insulīnu, tad pastāv hipoglikēmijas risks. Ir arī tādi medikamenti, kas palielina ķermeņa svaru, rada kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumus vai šķidruma aizturi. Tāpēc es vēlreiz gribu atkārtot, ka ārstēšana ir ļoti individuāla un katram tā ir sava.

Kādi ir svarīgākie profilakses pasākumi?

Vissvarīgākie profilakses pasākumi ir saistīti ar cukura diabēta saslimšanas riska faktoru novēršanu. Ja ikdienā tiek piekopts neveselīgs uzturs, tad tas jāmaina uz veselīga uztura pamatprincipu ievērošanu un, ja mazkustīgs dzīvesveids, tad jāsāk nodarboties ar fiziskām aktivitātēm vismaz 30 minūtes dienā. Jāievēro ķermeņa svara kontrole ar mērķi to optimizēt un jāveic regulāra asinsspiediena un holesterīna kontrole. Ja ir zināms, ka kāds no radiniekiem slimo ar cukura diabētu, tad pašam arī ir jākontrolē cukura līmenis asinīs. Pēc būtības ir jāievēro veselīgs un aktīvs dzīvesveids, kā arī, cilvēkiem ir jābūt izglītotiem par to un arī par dažādu slimību riska faktoriem.

Farmaceites Blogs

Farmaceites Blogs
Rekomendētie raksti × +