Parūpējies par savu aknu veselību!


Visdrīzāk, ka ikdienā nekad neaizdomājies, bet aknas ir neaizstājams orgāns, lai cilvēks spētu dzīvot. Ja aknas pārstāj strādāt, tad arī viss organisms vairs nespēj funkcionēt. Mēs parasti sākam tās just, kad jau ar tām kaut kas vairs nav kārtībā.

Aknas sver tikai nedaudz vairāk par kilogramu un pēc būtības tās ir vesela rūpnīca, kas strādā cauru diennakti, pildot vairāk kā 500 dažādu dzīvībai nepieciešamu funkciju.

Viena no svarīgākajām funkcijām, ko pilda aknas, ir asins attīrīšanas funkcija. Tās metabolizē alkoholu, medikamentus un citas ķīmiskas vielas, kas nonāk organismā, neitralizējot un iznīcinot indīgās substances.

Pateicoties aknu darbībai, cilvēks jūtas modrs un aktīvs, jo tās regulē enerģijas apriti, ražojot, uzglabājot un nodrošinot ātrās enerģijas (glikozes) piegādi organismam.

Aknās tiek sintezētas daudzas no organismam svarīgajām olbaltumvielām, kas veic vielu transportu asinīs, nodrošina asins recēšanas funkciju un rezistenci pret infekcijām.

Aknas regulē hormonu līdzsvaru, ieskaitot dzimumhormonu, vairogdziedzera, kortizona un citu virsnieru hormonu, un holesterīna līmeni, ražojot, izvadot un pārveidojot to citās orgaismam vitāli nepieciešamās vielās.

Aknās veidojas žults, kas iznīcina organismā esošās toksiskās vielas un veicina gremošanu. Aknas spēlē lomu arī svarīgāko vitamīnu un minerālvielu piegādē organismam un tās ražo, uzglabā un izvada taukvielas.

Ik dienu katrs no mums pieņem vairākus lēmumus, kas ietekmē aknu veselību. Izvēlēm, kas tiek izdarītas attiecība uz majsaimniecības produktiem, pārtiku un ikdienas aktivitātēm, var būt gan pozitīva, gan negatīva ietekme uz aknām.

Daudzi medikamenti, tai skaitā arī augu valsts un homeopātiskie līdzekļi, lietoti iekšķīgi vai inhalēti, var būt ar kaitīgu ietekmi uz aknām. Tā kā organisms attīra sevi no lielākā vairuma zāļu, tad aknas ir neaizsargātas no toksiskajām sekām.

Kad tiek izdzerta glāze vīna, alus vai kāda cita alkoholiska dzēriena, aknas ir atbildīgas par šī alkohola pārstrādi un asiņu attīrīšanu. Lietojot alkoholiskos dzērienu pārmērīgi un/vai katru dienu, tiek uzlikts papildus darbs aknām un šādas darbības sekas var būt aknu šūnu bojāeja, tauku nogulsnēšanās aknās (taukainas aknas), aknu iekaisums (alkahola hepatīts), aknu ciroze vai pat aknu vēzis.

Mūsdienās cilvēkiem ir pieejamas plašas iespējas, kā sevi izpaust, piemēram, ar ķermeņa apglezošanu, pīrsingiem un nagu lakošanu, kas tiek darīts, lai atzīmētu kādu īpašu notikumu dzīvē vai simbolizētu savas vērtības vai arī vienkārši mirkļa iegriba. Lai arī kādi nebūtu iemesli, šīs skaistuma procedūras, neveiktas akurāti, nes līdzi veselu rindu ar dāžadiem riskiem. Neatbilstoši steralizēti instrumenti, atkārtoti lietotas adatas vai inficētas (piesārņotas) krāsas var izraisīt B vai C hepatītu, kas abas ir smagas vīrussaslimšanas un var beigties arī letāli.

Jāņem vērā, ka aknas ne tikai metabolizē vielas, kas nokļūst organisma iekšienē, bet arī tās, kas nonāk uz tā virsmas – jebkas, kas tiek inhalēts, norīts vai ar ko vienkārši ir nonākts fiziskā kontaktā, piemēram, ķīmiskie tīrīšanas līdzekļi.

Aknas ir pasaulē visefektīvākā rūpnīca. Tās palīdz nodrošināt organismu ar enerģiju un tām ir izsķiroša loma pārveidot pārtiku par dzīvībai nozīmīgām ķīmiskām vielām, tāpēc ir svarīgi izvēlēties pārtikas produktus, kas optimize aknu veselību. Aknas rūpējas ik dienu par to, ko mēs ēdam un dzeram. Par daudz cukura un piesātināto tauku uzturā var radīt tādu pašu efektu, kā par daudz alkohola – tauku uzkrāšanās aknās. Kad aknas ir pilnas ar taukiem, tās nevar veiksmīgi izpildīt visas vairak kā 500 funkcijas un notiek pakāpeniska aknu bojāšanās, kas var novest pie aknu cirozes vai pat vēža.

Lielākajai daļai cilvēku tomēr ikdienā neizdodas izvairīties no visiem nelabvēlīgi ietekmējošajiem faktoriem uz aknu veselību, tādēļ, lai palīdzētu aknām funkcionēt labāk, var izvēlēties lietot kādu no uztura bagātinātājiem, kam piemīt aknu šūnu atjaunojošas un to darbības uzlabojošas īpašības. Jāsaprot, ka ārstniecības augu preparātu radītā efekta sasniegšanai būs nepieciešams tos lietot ilgāku laiku. Viens no populārākajiem ārstniecības augiem ir mārdadzis, kurā galvenā aktīvā viela ar pozitīvu iedarbību uz aknu šūnam, ir silimarīns, kas palīdz stiprināt aknu šūnu membrānas un līdz ar to paaugstina to noturību pret toksīnu ietekmi. Tieši tāpēc, izvēloties uztura bagātinātājus, kas satur mārdadzi, īpaša uzmanība ir jāpievērš sastāvā esošā silimarīna daudzumam, jo tas būs noteicošais preparāta efektivitātei.

Ja vēlaties, lai aknas būtu veselas, savā ikdienā izdariet izvēles, kas tām nāks par labu! 

Rakstā iekļauta informācija no https://www.liver.ca/your-liver/

Farmaceites Blogs

Farmaceites Blogs
Rekomendētie raksti × +