Vakcinējies pret gripu!


Rudens skrien straujiem soļiem pretī ziemai, ik gadu laikā no janvāra līdz februārim mūs sasniedz gripas epidēmija un vienmēr ir cilvēki, kuri tās dēļ zaudē savu vai tuvinieku dzīvību. Lai justos drošāk gripas epidēmijas laikā, ieteicams vakcinēties, bet pēc Slimību profilakses  un kontroles centra 2016.gada datiem, to dara mazāk kā viens procents Latvijas iedzīvotāju. 

Katra gripas sezona ir atšķirīga un arī uz katru cilvēku vīrusa iedarbība var būt citādāka, bet ik gadu miljoniem cilvēku saslimst ar gripu, simtiem tūkstošu tiek hospitilizēti un desmitiem tūktošu mirst. Pat cilvēki ar ļoti labu veselības stāvokli var inficēties ar gripas vīrusu. Grūtības cīņā ar šo vīrusu sagādā tas, ka tam piemīt spēja pārstrukturizēties, līdz ar to cilvēka iepriekš iegūtā imunitāte tiek padarīta mazāk efektīva, tāpēc, rodoties jaunam vīrusa apakštipam, iespējama epidēmijas izcelšanās, jo organismā nav pret to antivielu.

Gripas vīruss izplatās, iekļūstot cilvēka elpceļos un no tiem tālāk pārņemot visu organismu, kas notiek ļoti strauji, atkarībā no tā, cik stipra ir cilvēka imunitāte, no vienas līdz četru dienu laikā. Klasiskie gripas simptomi ir galvassāpes, drudzis ar temperatūras paaugstināšanos līdz pat četrdesmit grādiem, sauss klepus, muskuļu sāpes un apetītes zudums, kā arī papildus var vēl būt kakla sāpes un iesnas.

Visbiežāk slimība mēdz radīt dažādas komplikācijas, kas var būt saistītas gan ar elpceļiem, gan ārpus tiem, gados veciem cilvēkiem, kuri slimo ar kādu hronisku saslimšanu, maziem bērniem un cilvēkiem ar novājinātu imunitāti. Ar elpceļiem saistītas komplikācijas var būt bronhīts, plaušu karsonis, sinusīts, otīts, bet ārpus tiem akūts muskuļu iekaisums, centrālās nervu sistēmas traucējumi, Reja sindroms bērniem līdz astoņpadsmit gadiem un GIJĒNA-BARĒ sindroms.

Ikgadēja vakcinēšanās pret gripu var būtiski samazināt saslimšanas gadījumu skaitu, tādejādi, samazinot arī vīrusa izplatīšanās risku. Pēc vakcinēšanās divu nedēļu laikā organismā izstrādājas antivielas, kas pasargā no inficēšanās ar gripas vīrusu. Lai arī vakcinācija nenozīmē simtprocentīgu noturību pret saslimšanu, tomēr tā ievērojami samazina hospitilizācijas un nāves gadījumu risku.

Vislabāk būtu vakcinēties jau rudenī, kamēr vīruss vēl nav aktivizējies, pirms aktīvās gripas sezonas sākuma. To jau šobrīd ērti var izdarīt visos VCA poliklīniku vakcinācijas kabinetos. Ir unikāla iespēja pierakstu veikt uz sev vēlamo laiku www.epoliklinika.lv/pieraksts, samaksāt tiešsaitē un doties uz vakcināciju, kas būtiski ietaupīs jūsu laiku, jo nebūs jāuzkavējas rindās reģistratūrā.


Rakstā iekļauta informācija:
http://www.vakcinacijascentrs.lv/gripas-izplatiba
https://www.cdc.gov/flu/about/qa/vaccineeffect.htm


Farmaceites Blogs

Farmaceites Blogs
Rekomendētie raksti × +