Pacienta veselības aprūpes trijstūris


Visiem, kuri ir iesaistīti veselības aprūpes sistēmā, ir skaidrs, ka labāko rezultātu pacienta ārstēšanā ir iespējams panākt, veidojot sadarbību starp ārstu, pacientu un farmaceitu, bet bieži vien tas nav tik viegli.

Pārsvarā tiek runāts par ārstu un farmaceitu darbu kā galveno veiksmīgas terpijas nodrošināšanā, bet tikpat svarīga ir arī paša cilvēka iesaiste jeb līdzestība. ASV medicīnas žurnālā Annals of Internal Medicine publicēts pētījumu apkopojums par pacientu līdzestību. Tie atklāj, ka aptuveni ceturtā daļa ārstu izrakstīto medikamentu recepšu netiek izmantota un vidēji puse pacientu, kuri sirgst ar hroniskām slimībām, zāles nelieto regulāri un/vai pareizi. Šis līdzestības trūkums tiek uzskatīts par iemeslu 125 000 nāves gadījumu, un 10% no slimnīcu apmeklējumiem gadā, kopumā izmaksājot simtiem miljardu dolāru.

Arī Latvijā nereti nākas dzirdēt no hronisku slimību pacientiem par savām metodēm, kā lietot zāles, kas visbiežāk ir to lietošana atbilstoši pašsajūtai – jūtos labāk, tātad zāles var šodien nedzert. Bet tieši regulāra, konstanta zāļu lietošana hronisku slimību gadījumā ir ļoti svarīga, lai terapijai būtu vēlamais rezultāts. 

Farmaceitiskās aprūpes centrā ir pacients kā farmaceita darbības galvenais ieguvējs. Lai pozitīvi ietekmētu pareizu zāļu lietošanu un pacienta dzīves kvalitāti, farmaceiti palīdz izglītot pacientu un pārliecinās, ka ir sadzirdēti un izprasti slimības terapijā būtiski ārsta norādījumi par dzīvesveidu, uztura paradumiem un svarīgo rādītāju regulāru kontroli. Farmaceitiskās aprūpes ietvaros koncentrēta īpaša attieksme, uzvedības modeļi, uzticēšanās, rūpes, profesionāla ētika, amata pienākumi, zināšanas un prasmes, kas palīdz nodrošināt vajadzīgo zāļu terapiju pacientam, panākot konkrētus ārstnieciskus un dzīves kvalitāti nodrošinošus rezultātus.

Tieši tādēļ ir svarīgi, lai pacienti ieklausītos ne tikai ārstos, bet arī farmaceitos un ņemtu vērā speciālistu sniegto informāciju un būtu atsaucīgi, ja arī aptiekā viņiem tiek uzdoti papildus jautājumi par diagnozes gaitu un veselības stāvokli. 

Atbalstot hroniskos pacientus ar kvalitatīvu medicīnisko un farmaceitisko aprūpi, ir uzsākta laba iniciatīva - ir izveidota privilēģiju programma "Veselība+", Mēness aptieku farmaceitiem sadarbojoties ar ārstiem no "Veselības centru apvienība", ar mērķi palīdzēt īstenot kompleksu terapijas nodrošināšanu pacientam. 

Tās ietvaros farmaceiti izmanto savas profesionālās zināšanas, lai izglītotu un atbalstītu pacientus un, būtiskākais, veicinātu pacientu līdzestību terapijā. 

Papildus pacientam tiek piedāvātas dažādas priekšrocības, lai atbalstītu viņu ceļā uz veselības stāvokļa uzlabošanu, un piedāvāts lietderīgu atlaižu un privilēģiju klāsts.

Priekšrocības, ko saņem "Veselība+" programmas dalībnieki, ir pielāgotas konkrētajai pacienta diagnozei – īpašas cenas tiem produktiem, ko ārsts ir ieteicis lietot papildus recepšu medikamentiem, iespēja veikt pierakstu arī aptiekā pie ģimenes ārsta, speciālista un uz izmeklējumiem VCA Poliklīnikās, saņemt atlaides "Centrālā Laboratorija" asins analīžu veikšanai. 


Privilēģiju programmā "Veselība+" šobrīd ietvertas trīs pacientu skaita ziņā apjomīgākās hroniskās saslimšanas: DIABĒTS, HIPERTENSIJA, ASTMA/HOPS.

Programmā "Veselība+" aicināts iesaistīties ikviens, kuru skārusi kāda no šīm saslimšanām. Lai saņemtu profesionālu konsultāciju un "Veselība+" privilēģiju karti, dodieties uz jebkuru “Mēness aptieka” aptieku visā Latvijā un droši uzdodiet jautājumu mūsu farmaceitam!

Farmaceites Blogs

Farmaceites Blogs
Rekomendētie raksti × +