Atceries par ūdeni!


Pieauguša cilvēka organisms sastāv apmēram no 60% ūdens. Katru dienu tiek rekomendēts izdzert vidēji astoņas glāzes ūdens, bet konkrētāk tieši savam organimam nepieciešamo ūdens daudzumu var aprēķināt pēc formulas ķermeņa svars kilogramos rezināts ar koeficientu 0,033, piemēram, ja ķermeņa svars ir 70 kg, tad dienā nepieciešamais ūdens daudzums, kas ir jāuzņem, būs 70x0,033, tātad 2,3 litri.

Ūdens cilvēka organismā atbild un nodrošina vairākas funkcijas: regulē ķermeņa temperatūru,"ieeļļo" un aizsargā locītavas, palīdz organismam izvadīt nevajadzīgās vielas un uzturēt optimālu ķermeņa svaru. Uzņemot ūdeni, paātrinās organisma metabolisms un arī apetīte nav tik liela, līdz ar to cilvēks jūtas enerģiskāks un ķermeņa svars samazinās ātrāk. Uzlabojas asinsrite un sirdsdarbība - ir izpētīts, ka piecas glāzes ūdens dienā par 41% samazina infarkta risku. 

Ja krēmi mitrina ādu no ārpuses, tad ūdens to mitrina no iekšpuses un palīdz saglabāt tai elastību, tāpēc regulāri dzerot ūdeni, iespējams aizkavēt arī grumbiņu veidošanos, turklāt āda iegūst veselīgi mirdzošu izskatu. 

Veicot fiziskās aktivitātes, karstā laikā, pie saaukstēšanās un lietojot uzturu ar augstu šķiedrvielu saturu, ūdens ir jādzer vairāk. Pazīmes, kas var liecināt par to, ka organismam trūkst ūdens, ir slāpes, galvassāpes, sausas vai sasprēgājušas lūpas, vājums, nogurums un sausa deguna gļotāda. 

Ūdeni dienas laika vajadzētu uzņemt regulāri aptuveni ik pēc 30 minūtēm, tāpēc, atrodoties ārpus mājām vai darba, vislabāk ir ņemt vienmēr līdz pudeli ūdens. Garšas bagātināšanai ūdenim var pievienot piparmētru lapas, citrusaugļu vai gurķa šķēlītes.

Turklāt, aizstājot citus dzērienus ar ūdeni, ietaupīsi arī naudu, jo ūdens maksā daudz lētāk nekā visi gāzētie, saldinātie dzērieni un sulas. 

Rakstā iekļauta informācija no: https://www.spkc.gov.lv/upload/Infografikas/infografika_neaizmirsti_padzerties.pdf
https://brightside.me/inspiration-health/what-would-happen-if-you-replace-all-drinks-with-water-315660/

Farmaceites Blogs

Farmaceites Blogs
Rekomendētie raksti × +