Vasarā bez traumām neiztikt!


Brūces un sasitumi ir traumas, kas ir iespējamas visu cauru gadu, bet tomēr siltajā sezonā tās ir sastopamas biežāk, īpaši bērniem, kuri vasaras sezonā pavada daudz vairāk laika spēlējoties ārā nekā esot mācību laikā skolas iekštelpās.

Ir ļoti dažāda veida brūces – no niecīgiem nobrāzumiem līdz dziļām brūcēm, kuru gadījumos var būt nepieciešams vērsties traumpunktā. Pēc būtības brūce ir mehānisks ādas vai gļotādas audu bojājums, ko ir izraisījuši ārēji faktori. Atkarībā no iegūšanas ceļa, brūces iedala grieztas, cirstas, durtas, plēstas, kostas, šautas, jaukta tipa un citas. Ievainojuma brīdī jebkurā brūce iekļūst infekcija un bojātie audi ir laba vide mikroorganismiem, kuru patogēnā darbība, brūci pareizi neapstrādājot, sāk izpausties vidēji pēc sešām līdz divpadsmit stundām un brūce sāk strutot. Tāpēc svarīgi pēc iespējas ātrāk brūci dezinficēt ar tam speciāli paredzētiem līdzekļiem, kas iznīcina visa veida mikroorganismus. Nobrāzumus pietiek viegli apstrādāt ar dezinfikcējošu līdzekli un uzklāt dzīšanu veicinošu krēmu. Nopietnāku un dziļāku brūču gadīgumā svarīgākais ir panākt asiņošanas apstāšanos. Ja asiņošana ir ļoti spēcīga, tad tās apturēšanu var panākt ar žņauga vai nopsiedoša pārsēja palīdzību. Ja neizdodas asiņošanu ilgāku laiku apturēt un ja brūce ir ļoti dziļa, tad jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība. Brūci nedrīkst skalot ar ūdeni, jo tā var ienest mikroorganismus. Vēlams skalošanai izvēlēties vieglu dezinficējošu šķīdumu virzienā no brūces uz ārpusi. Pārsiešanai izmanto sterilu marles saiti un plāksterus. Ķermeņa vietās, kurās ir laba audu asinsapgāde, dzīšanas procesi notiek ātrāk. Palīdzēt sadziedēt ātrāk brūci palīdzēs dažādi tam paredzēti aptiekās iegādājami līdzekļi. Ja ir aizdomas, ka varētu palikt rēta, tad pēc tam, kad brūce ir sadzijusi, lai to novērstu ieteicams lietot gelus, kas paredzēti rētu ārstēšanai.

Iestājoties vasaras sezonai, arī dāžādi sasitumi un sastiepumi kļūst izplatītāki, it īpaši bērniem, skrienot un spēlējoties brīvā dabā. Pieaugušie bieži gūst traumas dažādos dārza un mājas darbos.

Sasitumiem raksturīgi ir zemādas hematoma jeb zilums, pietūkums un sāpes, kas veidojas traumas rezultātā, piemēram, krītot no velosipēda vai trāpot ar ko smagu. Zilums veidojas, jo sasituma brīdī tiek traumētas asinsvadu sieniņas un rodas asinsizplūdums. Eritrocītu sabrukšanas rezultātā atbrīvojas hemoglobīns, kas rada sasitumam raksturīgo purpursarkano toni. Parasti zilums parādās pirmajās pāris stundās pēc traumas. Ja nav bojāta āda, tad sāpju, pietūkuma un zilumu mazināšanai var lietot sasitumiem paredzētus gelus, kā arī izmantot aukstuma kompreses, aerosolus vai gelus.

Sastiepums ir trauma, kuras laikā tiek bojāts locītavu saišu aparāts pārmērīgu kustību rezultātā. Veicot dārza un citus darbus bieži tiek sastiepta mugura. Arī sastiepuma gadījumā līdzīgi kā sasituma var veidoties zilums, ir pietūkums un sāpes. Šādos gadījumos pirmo palīdzību var sniegt ar dažādiem pretsāpju un pretiekaisuma geliem, kas mazinās gan sāpes, gan iekaisumu un tā rezultātā mazināsies arī pietūkums.

Jebkuras traumas gadījumā ir objektīvi jānovērtē tās nopietnība un vajadzības gadījumā ir jāvēršas traumpunktā, kur tiks sniegta atbilstoša profesionāla medicīniskā palīdzība. Ja pēc traumas gūšanas ir apgrūtīnātas kustības, jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Rakstā iekļauta informācija - http://www.medicine.lv/raksti/bruce_pme, http://www.arstsmajas.lv/lav/c/bruces, http://www.vesels.lv/raksti-par-veselibu/traumas/isuma-par-sasitumiem-saisu-sastiepumiem-un-muskulu-vai-cipslu-bojajumiem.html

Farmaceites Blogs

Farmaceites Blogs
Rekomendētie raksti × +