Pamatprincipi efektīvai svara zaudēšanai


Straujiem soļiem tuvojas Ziemassvētku un Jaungada pasākumu laiks, kad ik katra no mums vēlas izskatīties īpaši skaista, bet, ko darīt, ja rudens tumšajos vakaros ir vairāk iznācis sēdēt mājās, nekā izkustēties, un ik pa laikam apēst kādu lieku kūkas gabalu, kā rezultātā balles kleita tomēr varētu derēt labāk? Vērsāmies pēc padoma pie VCA Poliklīnikas uztura speciālistes Marinas Kaplānes.

Vai eksistē kāds “efektīvs un ātrs” notievēšanas paņēmiens?

Jā, ātrs un efektīvs notievēšanas paņēmiens eksistē un tas ir sabalansēts uztura plāns, ko parasti izstrādā speciālists katram cilvēkam individuāli atbilstoši viņa organisma īpatnībām. Pec būtības ātri tievēt nozīmē pastāvīgi tievēt. Labs un veselībai nekaitējošs svara zaudēšanas temps ir mīnuss 100 līdz 200 grami dienā, kas arī būs tas pareizais ceļš gan uz skaistumu, gan arī uz veselību. Liela nozīme ir dienas laikā uzņemto kaloriju skaitam, tāpēc tam ir jāseko līdz, lai tas būtu augumam atbilstošs, un, protams, jāuzmanās no “tukšajām” kalorijām – cukura un slēptā cukura. Labāk to ir aizvietot ar dabisko cukuru, ko satur augļi un dārzeņi.

Ņemot vērā, ka ir decembra sākums un līdz svētku pasākumiem ir apmēram 3 nedēļas, tad cik ir reālais svara daudzums, no kā ir iespējams atbrīvoties?

Ievērojot šādu sabalansētu pareizu uztura plānu, kas ietver sevī arī treknāku produktu aizvietošnu ar mazāk kaloriju saturošiem, piemēram, majonēzes vietā lietot grieķu jogurtu utt., trīs nedēļu laika ir iespējams atbrīvoties no 3 līdz 5 liekajiem kilogramiem bez atslodzes dienām un badošanās.

Decembris bieži mēdz būt darba visnoslogotākais mēnesis un līdz ar to arī sagādāt ļoti daudz stresa. Kā sev varētu palīdzēt cilvēki, kuriem ir tieksme no uztraukuma ēst vairāk? Ir kāds produkts, ko viņi varētu ēst, bet kas nekaitētu svaram?

Taisnība, ziemas mēnešos, kad mūs pārņem aukstums un arī dienas gaismas ir mazāk, cilvēkiem parādās vēlme ēst vairāk un arī sātīgāk. Lietojot ēdienreizēs vairāk augļus un dārzeņus, tiek stiprināta organisma imunitāte un šāds uzturs arī palīdz cīnīties pre stresu, piemēram, oranžās un zaļās krāsas augļiem un dārzeņiem, kas satur arī C vitamīnu, ir vispārēja pozitīva antioksidējoša iedarbība uz organismu.

Kādi uztura bagātinātāji no aptieku plauktiem varētu būt noderīgi?

No uztura bagātinātājiem, kas atrodami aptieku plauktos, es šajā laikā ieteiktu izvēlēties tādus, kas satur vitamīnu un minerālvielu kompleksu ar imunitāti stiprinošu un papildus enerģiju nodrošinošu darbību.

Kāds uzturs varētu palīdzēt uzlabot matu, ādas un nagu stāvokli?

Problēmas ar matu, ādas un nagu stāvokli var rasties vairāku iemeslu dēļ – gan ārēju faktoru ietekmes rezultātā, gan arī tādēļ, ka organismam trūkst nepieciešamās uzturvielas. Rudenī un ziemā īpaši ir nepieciešams uzturā lietot produktus, kas satur dzelzi, kalciju un vitamīnus A, E un B grupas, tai skaitā arī biotīnu.

Dzelzi var uzņemt gan ar dzīvnieku, gan ar augu valsts produktiem: liesa liellopu, cūkas, jēra, teļa gaļa un aknas, vistas un tītara gaļa; zivis un vēžveidīgie; bietes, zaļie lapu salāti, burkāni, spināti, selerija, ķirbji, sparģeļi, brokoļi, pākšaugi, citroni, granātāboli, āboli un arī žāvēti augļi – aprikozes, plūmes un rozīnes. Savukārt, B grupas vitamīnus satur banāni, avokado, brokoļi, rieksti, olas, gaļa un zivis.

Farmaceites Blogs

Farmaceites Blogs
Rekomendētie raksti × +