Uztura padomi cukura diabēta pacientiem


Uz jautājumiem par uzturu cukura diabēta slimniekam vērsāmies pie VCA Poliklīnikas uztura speciālistes Marinas Kaplānes.

Kādas uzturvielas parasti trūkst diabēta pacientiem nepilnvērtīgā uztura dēļ?

Šiem pacientiem svarīgi ir saprast, ka ne tikai medikamenti, bet arī regulāras fiziskās aktivitātes un sabalansēts uzturs palīdz kontrolēt glikozes līmeni asinīs un nodrošināt komplikāciju profilaksi. Diabēta pacientiem iespējams ir vitamīnu un minerālvielu trūkums organismā, kas saistīts ar pastiprinātu šķidruma zudumu. Cilvēks var dzert daudz ūdeni un tādejādi novērt dehidratāciju, bet minerālvielu un vitamīnu nepietiekamību tādejādi nevar kompensēt, tādēļ tam jāseko līdz un vajadzības gadījuma, jāuznem papildus. Cukura diabēta dēļ, iespējams arī paaugstināts oksidatīvā stresa līmenis. 

Kādi produkti būtu uzturā vairāk jāiekļauj diabēta slimniekiem, lai to kompensētu?

Lielā mērā nodrošināt organismu ar tam nepieciešamajām uzturvielām ir iespējams ar pareizu pārtikas produktu izvēli. Runājot par oksidatīvo strestu, tad pret to cīnīties var palīdzēt selēns un cinks, kas darbojas kā antioksidanti. Selēns ir nozīmīgs arī vairogdziedzera funkciju izpildē. To satur šādi pārtikas produkti: gaļa, zivis, piens, olas, sīpoli, ķiploki, pupiņas un pilngraudu produkti. Cukura diabēta gadījumā ir traucēta cinka vielmaiņa. Cinku lielā daudzumā satur rieksti, piemēram, mandeles. Ja uzturā tiek lietoti pietiekamā daudzumā olbaltumvielu produkti, tad visdrīzāk, ka selēna un cinka deficīts neveidosies.

Spēcīgi antioksidanti ir arī C un E vitamīni. Nelielos daudzumos E vitamīnu satur augu eļļas, rieksti, treknas zivis (lasis) un veseli graudi. Vitamīna C avoti ir paprika, zemenes, kivi, papaija, puķkāposti, ananāsi, briseles kāposti un zaļie lapu salāti. 

Kādām uzturvielām ir pozitīva ietekme uz cukura līmeņa normalizēšanu? 

Vairākos pētījumos ir apstiprināts, ka magnijs samazina insulīna rezistenci un pazemina cukura līmeni asinīs pacientiem ar II tipa diabētu. Turpretī zems magnija līmenis var veicināt asinsspiediena paaugstināšanos un asinssvadu sašaurināšanos, kas vēl vairāk var pasliktināt veselības stāvokli cukura diabēta slimniekam. Augsts magnija saturs ir riekstos un graudaugos (kviešu klijas, rupja maluma milti),  žāvētās aprikozēs un plūmēs, zivīs, šokolādē, augļos, it sevišķi, banānos. 

Mikroelements hroms saistīts ar ogļhidrātu vielmaiņu un arī normāla glikozes līmeņa asinīs uzturēšanu. To var uzņemt ar kviešu maizi un klijām, griķiem, miežiem, prosu, piena produktiem, tomātiem, gurķiem, brokoļiem, riekstiem un rozīnēm. 

Vai vari ieteikt kādu garšīgu ēdiena recepti, ko var ēst cukura diabēta slimnieki svētku reizēs?

Svētku reizēs tomēr arī ir labāk gatavot ēdienu krāsnī, sautēt vai vārīt. Piedevās iesaku izvēlēties pilngraudu pastu vai brūnos rīsus, bet pamatēdienā, ja tiek izvēlēta gaļa, tad vistas vai tītara. Biezpiena kūka ar stēviju cukura vietā būs piemērots saldusm arī diabēta pacientam. 

Farmaceites Blogs

Farmaceites Blogs
Rekomendētie raksti × +