Kvalitāte, ko sniedz Latvijā ražoti preparāti



Rīgas farmaceitiskā fabrika ir viens no senākajiem Latvijas farmācijas uzņēmumiem, kas turpina veiksmīgi darboties un šobrīd piedāvā jau 120 dažādu produktu. No visa saražotā lielākā daļa paliek tepat Latvijā un apmēram desmit līdz piecpadsmit procenti tiek eksportēti uz citām valstīm. 

Ražotne nav maza, tās pagalmā atrodas vairākas ēkas. Atsevišķās telpās tiek uzglabātas ķīmiskās izejvielas un ārstniecības augu drogas. Tās visas tiek marķētas un atkarībā no izmantošanai paredzētā mērķa, vienai un tai pašai izejvielai var būt arī atšķirīgs marķējums, piemēram, cukuram, kas var tikt izmantots gan pārtikas produktu, gan zāļu ražošanai un katrā gadījumā būs atšķirīgs nepieciešamo analīžu daudzums. Ķīmiskās izejvielas tiek ievestas no ārvalstīm, arī daļa ārstniecības augu drogas, jo ne visas aug Latvijā. Pavisam produktu ražošanā tiek izmantotas astoņdesmit divas dažādu nosaukumu ārstniecības augu drogas un tās tiek lietotas dažādiem mērķiem – tējās, tinktūrās, ekstraktos, pilienos, sīrupos. Medus, kas tiek lietots sīrupos, ir no Latvijas. 


Izvēloties izejvielu piegādātāju, tiek veikts piegādātāja audits, lai novērtētu piegādātāju ražošanu un kvalitātes kontroli. Izejvielas tiek iepirktas tikai no parbaudītiem piegādātājiem. Visas izejvielas un ārstniecības augu drogas tiek pārbaudītas atbilstoši Eiropas farmakopejas noteiktajām metodēm.

Tēju fasēšana notiek automatizēti, bet manuāli cilvēks pārbauda svaru, vai tas atbilst uz iepakojuma norādītajam. Viss tiek protokolēts un protokoli glabāti līdz partijas derīguma termiņa beigām plus vienu gadu. Visās telpās ar ventilācijas sistēmu palīdzību tiek uzturēts vajadzīgais mikroklimats, lai nodrošinātu to, ka tējas maksimāli ilgi saglabā savas labās īpašības. Vienlaikus katrā telpā ražo vienu produktu, tikai pēc telpas iztīrīšanas  var fasēt  nākamo. Arī pakošanas laikā tiek veikta ārstniecības augu drogu analīze izlases kārtībā un tikai tad tēja tiek sūtīta uz pārdošanu. 


Visi šķīdumi tiek gatavoti atsevišķā ēkā - galēniskajā iecirknī. To pagatavošana ir pietiekami sarežģīta un arī laikietilpīga. Ir tinktūras, kuru pagatavošanai nepieciešamas piecpadsmit dienas.

Lai pagatavotu sīrupu, vispirms uzņēmumā tiek gatavoti ārstniecības augu ekstrakti. Ražošanas procesa laikā nepārtraukti tiek uzraudzīti būtiskākie ražošanas parametri. 

Poplārākie uzņēmuma  produkti ir Sirds pilieni, Kuņģa pilieni, Korvalols N, Baldriāna tinktūra, Jods, un Briljanta zaļais. Uzņēmums turpina attīstīties un regulāri papildina savu produktu klāstu ar jauniem produktiem.

Farmaceites Blogs

Farmaceites Blogs
Rekomendētie raksti × +